KÖŞE YAZARLARI

6 Nisan 2013 Cumartesi

ARAÇ LASTİKLERİ HAYATIMIZDA NE KADAR ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP?

LASTİKLERİN ÖNEMİ VE LASTİK ÇEŞİTLERİ

      

 Aracın  önemli  unsurlarından biri olan lastikler hakkında çoğumuz eksik bilgiye sahip olabiliriz.Lastikler, aracın güvenle yol alması ve kısa mesafede fren yapması görevini üstlenir.Aynı zamanda aracın yol tutuşunu sağlayan faktörlerin de öncüsüdür.Bu yüzden, aracımızı kontrol etmemizi ve sürüş güvenliğini sağlayan lastiklerin önemi, ''hayati'' denecek kadar fazladır.Lastikler aynı zamanda, yolda darbe yok etmesi özelliğiyle de konforumuzu sağlamaktadır.


     Lastiklerin önemi bu derece fazlayken lastik seçerken de dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Öncelikle yaşadığımız bölgenin iklim şartları bu seçimi yaparken en önemli faktördür.Örneğin yaşadığımız bölge çok yağmur alıyorsa su tahliyesi daha iyi olan lastikler tercih edilmelidir veya kar yağışı çok olan bölgelerde ise kar lastiği  seçmek mantıklıdır.Ayrıca araç firmasının önerdiği lastikler olmalıdır ve yük kapasitesi olan araçların lastiklerini ona göre seçilmelidir.

      Lastiklerimizin ömürleri kullanım şartları ve iklime göre değişiklik göstermektedir .Aracımızı  kullanırken,çukurlara girmek,aşırı hız yapmak, balans ayarının bozuk olması lastiklerin ömrünün kısalmasına neden olan etkenlerden bazılarıdır.Ayrıca lastiklerin yanlış uygulanan saklama koşulları da ömrünü kısaltır.


    Lastiklerin üzerinde bulunan harf ve rakam gruplarının anlamını her zaman merak edenler olmuştur yada fazla bilgimiz yoktur.Örnek olarak, P 205/500V 15 ölçülerinde lastiği ele alırsak: İlk harf olan ''P'' ,'' passanger car'' otomobil yada yolcu otomobili anlamına gelmektedir. Rakam grubunda olan 205 lastiğin mm cinsinden genişliğini göstermektedir.İkinci rakam grubu da lastiğin genişlik oranını belirtir ve % olarak ifade edilir (205x50=102,5 mm ).Diğer harf ise lastiğin hız değerini vermektedir.Aşırı hızda ısınan lastiğin kaç km hıza dayanabildiğini ifade etmedir ve genelde '' H ''  ''V ''  ''Z '' gibi harfler kullanılmaktadır.Son grupta yer alan rakam ise lastiğin 15 inçlik bir janta takılabileceğini ifade etmektedir.



                                                        LASTİK ÇEŞİTLERİ


RADYAL LASTİKLER, sürtünme nedeniyle lastiğin içinde oluşan ısıyı azaltarak lastiğin ömrünü uzatır. Ayrıca içerisinde bulunan kuşaklar sayesinde lastikte patlama olayı çok zor olur.






KONVEKSİYONEL LASTİKLER, iç yapısı diş lastiğinin yol yüzeyine sürtmesine izin verdiği için lastiklerin daha hızlı aşınmasına neden olur bu nedenle KONVEKSİYONEL LASTİKLER araç sahipleri tarafından çok tercih edilmezler.








YAZ LASTİKLERİ, yaz koşullarında tercih edilir. Kötü ve yağmurlu hava şartlarında da beklenilen seviyede performans gösterirler.





KIŞ LASTİKLERİ, kötü hava koşullarından doğabilecek sorunlara ve zorlu kış şartlarında oluşan risklere karşı güvenle kullanılan lastiklerdir.





PERFORMANS VE YÜKSEK PERFORMANS LASTİKLER, keskin virajlarda ve yüksek hızlarda üstün performans sağlaması için üretilirken güvenlik anlamında da beklenilen seviyeye ulaşmışlardır.



















2 yorum:

  1. Bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Lastiklerin tarihi de önemli... Gerçi bilgiler için teşekkürler....

    YanıtlaSil